19.1.14

El meu quadern de notes estampat amb linòleum


Avui utilitzaré el linòleum com a matriu o plantilla. El linòleum és un material flexible, lleuger i fàcil de tallar, com podreu comprovar.

La matriu es treballa tallant i buidant els espais en blanc amb l’ajuda de les gúbies. És important tenir en compte que el que anirem buidant és el que no tindrà color i el que es queda en relleu (zones que hem deixat intactes) és el que absorbirà la tinta. 

Una altra característica que cal tenir en compte a l'hora de fer servir aquesta tècnica , és que el dibuix imprès quedarà al revés de com l’hagis dibuixat a la planxa. Recordeu l’“Efecte mirall”??? Així que, compte si hi ha text.

Què necessitem?
  • planxa de linòleum
  • gúbies
  • rodet
  • pintura
  • espàtula
  • paper on fer la impressió

I per últim, una idea: Fa dies que em volta pel cap que m'haig de comprar un quadernet perquè el pugui portar sempre a sobre i on pugui anar recollint tota mena d’idees, pensaments, dibuixos,... que em van passant pel cap al llarg del dia. Tinc tants post-its i anotacions per tota la casa que ja passen desapercebuts, canviant la seva funció d’inspiració a passar a formar part de la decoració. 
Per tant, aquest és el moment per a materialitzar aquesta idea que fa dies em em volta pel cap.

Per a decorar-lo utlitzaré un mussol preciós que tinc penjat a la nevera, un dibuix que ens va fer l’Abril, la filla d’uns grans amics amb els quals compartim bones estones i grans “soparets”. Em sembla que quedarà genial!

Si ja teniu una idea també, ja podem començar a treballar!

Pas 1_ Creació de la matriu

Selecciona la imatge amb la que vagis a treballar, preferiblement una imatge senzilla. Pots dibuixar-la directament sobre la planxa de linòleum o calcar-la com ho he fet jo, perquè prefereixo mantenir el dibuix original.
Si ja tenim el dibuix passat al linòleum, comencem a treballar el buidatge d'aquesta imatge amb l'ajuda de les gúbies i sense pressionar massa per poder controlar millor el què estem fent.
Pots començar amb la punta en forma de “V” per poder definir els contorns del dibuix i després utilitzar la que té forma d”U” per anar buidant les zones àmplies que han de quedar de color blanc. L’experiència però, ja et dirà quina fulla és la més apropiada per treballar en cada moment o simplement et va millor.
Recorda que el què s'imprimirà després serà el que deixem en relleu. 


Si ja tenim el gravat llest, anem a imprimir.

Pas 2_ Impressió

Sobre un tros de vidre o superfície plana hi posem una petita quantitat de pintura i amb una espàtula l’estenem per aconseguir una capa fina i amb una textura homogènia.
Passem el rodet per la pintura i ja podem entintar la planxa, canviant de direcció per assegurar-nos que quedi totalment entintada.
Col·loquem amb molt de compte, la planxa sobre el suport a imprimir i pressionem bé. Si la impressió és fa sobre un paper, cal anar amb més de compte de no moure’l en cap moment.
Separem la matriu del suport ...



... i ja tenim el resultat del nostre gravat sobre linòleum.



Com podeu veure, és important pressionar bé tota la matriu perquè sinó us poden quedar parts sense estampar, com m'ha passat a mi.

Nota: La primera impressió gairebé mai surt bé, cal fer unes quantes impressions perquè el linòleum absorbeixi bé la tinta.
La pintura que he utilitzat és especial per a gravats. N'hi ha en tots els colors i es dissol amb l'aigua, de manera que és molt fàcil netejar els estris.
Una alternativa al linóleum tradicional és el Softcut, un material amb resultats idèntics al linòleum però més fàcil de treballar i més flexible. L’inconvenient és que no és tant econòmic.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...